Poznámky k vaření a recepty (aktualizováno)

Protože si hůře pamatuju některé věci, a zejména věci, které často
nevyužívám/ne­provádím začal jsem si v tomto blogu psát různé
poznámky k řešení některých případů. Dnes si zkusím vyrobit
příspěvek týkající se vaření. Tento příspěvek ale bude zvláštní
tím, že jej budu pravidelně aktualizovat, takže jej časem budu opakovaně
„publikovat“, ale přitom půjde jen o aktualizaci příspěvku
samotného.

Příspěvek může obsahovat jak poznámky týkající se různé přípravy
různých jídel, tak i sbírku receptů, protože pokud se mi osvědčily,
proč neustále hledat nové?

vareni-varecka

Upozornění: Zvláště v tomto případě se jedná o příspěvek
určený pro mne. Komentáře lidí, co si pořádně ani nepřečtou úvod,
budu rovnou mazat.
 

Příprava jídel

Příprava kuskusu

  1. Poměr kuskusu vs voda 1:2.
  2. Může se přidat lžíce oleje. V tom případě je vhodné kuskus nejprve
    s olejem smíchat a počkat až jej kuskus nasaje.
  3. Zalít vařící vodou, nebo vývarem.
  4. Kuskus lze připravovat také na sladko, například s medem a máslem
    (místo oleje).

 

Příprava polenty

  1. Poměr polenty vs voda 1:2
  2. Doporučuje se přidat do polenty máslo, je tedy nutné ho rozpustit na
    pánvi a pak zalít vodou, přivést ji k varu a teprve pak nasypat
    polentu.

 

Příprava rýže

  1. Poměr rýže vs voda 1:2.
  2. Rýže se před vařením propláchne, ale nemusí.
  3. Vaří se cca 15–20 minut dle druhu rýže (viz popis rýže na
    obalu).
  4. Pokud vařím rýži v parním hrnci (Tefal Vitacuisine Compact)
    v dodaných kelímcích, do kelímku se vsypou 2 rovné polévkové lžíce
    rýže a po okraj kelímku zalije (ideálně teplou) vodou. Rýži je vhodné
    dochutit, tedy osolit a okořenit dle chuti.

 

Příprava jater

  1. Podle všeho u drubežích jater je možné je připravovat jako ostatní
    maso, tedy je možné je osolit i před tepelnou úpravou. Problém
    s tvrdnutím jater je prý u ostatních druhů jater (vepřových,
    hovězích).

 

 

Recepty

Moje recepty

  1. Jak
    jsem poprvé „vařil“ Maki Sushi (suši) aneb malý návod na výrobu
    Maki Sushi
  2. Recept:
    Tortila de patatas (španělská tortilla)

161027tortila11 

Ostatní recepty

  1. Cuketka –
    Spálená cibule
  2. Kuchařka pro dceru – Příprava kuskusu

 

Revize

10.10.2015 – Založení článku.
14.11.2015 – Přidána polenta.

9.7.2016 – Přidána rýže.

27.12.2016 – Přidána příprava jater.

11.2.2017 – Přidáno vaření rýže v páře.

1 Response to “Poznámky k vaření a recepty (aktualizováno)”


Comments are currently closed.

%d blogerům se to líbí: