Praktické zkušenosti s Microsoft Lumia 950 XL (aktualizováno)

Tento článek bude sloužit jako postupně aktualizovaná recenze mého
nového telefonu Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM. V případě, že dojde
k aktualizaci, článek bude mít aktualizován datum, takže o novinky
nepřijdete 🙂 Prozatím se bude jednat spíše o draft popisující první
dojmy, po víkendu už očekávám nárůst obsahu (článek zakládám v noci
29.4.2016).
160429lumia950xl

Úvod

Nedávno mne opustila moje Nokia Lumia 1320. Její odchod byl bolestivý a
dlouhý, měla totiž vadný USB konektor a tak každé nabíjení bylo
posledních několik týdnů (a ke konci každý večer) boj o život 🙂 Díky
chybnému postupu servisu, mi byly následně vráceny peníze (nestihli termín
opravy), takže jsem mohl zvažovat náhradu.
Náhrada mi byla jasná už delší dobu a tou je jedině Microsoft Lumia
950 XL.

Vzhledem k posledním kotrmelcům Microsoftu jsem i chvilku zvažoval,
jestli nepřejít k Androidu, nebo dokonce iOS 🙂 Ale po pravdě, systém
Windows Phone mi velmi vyhovuje, a dokud vyloženě Microsoft neposere design
hardware, tak se pokusím vydržet.

Zvěsti o Windows 10 Mobile sice nebyly moc pozitivní v určitých
ohledech, ale zas takové drama se nekonalo jak někteří diskutující tvrdí
na internetu.

Co jsem ještě pár dnů řešil, je kde Lumču koupit a zda případně
s jakým příslušenstvím.
 

Příslušenství

Bezdrátové nabíjení. Po zkušenostech s rozbitým USB
konektorem, jsem jednoznačně počítal s alespoň částečným využitím
bezdrátového nabíjení, které jsem ocenil v praxi u svého (bývalého)
kolegy, když jsem viděl jak telefon odkládal na nabíjecí podložku, čímž
pohodlně vyřešil nabíjení telefonu (i když efektivita/rychlost nic moc).
Věděl jsem že existuje jak originální podložka Microsoftu (přebarvená
původní od Nokie), tak také podložky dělá Ikea. Vzhledem k ceně, jsem původně
chtěl sáhnout po nabíječce z Ikey, ale pro jistotu jsem si přečetl recenzi bezdrátové nabíječky Microsoft DT-904, která
mne utvrdila pro originální nabíječku kvůli notifikaci s pomocí
led diod.
Display Dock, klávesnice a myš. Kdysi jsem se velmi
těšil na Windows 10 Mobile, kvůli funkci Continuum a prezentovanému Display
Docku, který by umožnil použít telefon místo notebooku. Bohužel z recenze o Continuu jsem si uvědomil, že bych se
pravděpodobně nevyhnul používání notebooku s běžnými Windows
z důvodu potřebného softwarového vybavení nutného pro mou práci
(správce sítě). Takže potřebu Display Dock jsem zavrhl, sice bych jej
možná mohl někdy využít, ale spíš by se jednalo o vyhozené peníze a
dock by se jen někde válel v šuplíku a čekal na svou šanci.

Z příslušenství to je všechno, po ničem dalším jsem už netoužil
(o paměťové kartě asi není nutné psát 😉 ).
 

Dodavatel

microsoft-small-1Teď se jen podívat po
nabídce a rozhodnout se kde koupit mého nového krasavce 🙂 Mým favoritem byl
můj standardní dodavatel, který nabízel Lumia 950 XL Dual SIM za 16300 Kč
s DPH, na internetu jsem nenašel lepší cenu u mých ověřených
dodavatelů (nenakupuju všude, jen kvůli nejnižší ceně).
Když už jsem už byl skoro rozhodnutý pro potvrzení objednávky, kamarád
mi doporučil CZC a iSpace, kde mají přibaleny zajímavé dárky k telefonu.
A opravdu, CZC nabízí k telefonu herní konzoli Microsoft Xbox
360
 a iSpace nabízí telefon Lumia 950 XL spolu s tabletem Lenovo
Miix 300
. Konzole mne docela lákala, ale protože se jednalo o starý
model a protože si nejsem jist jestli bych konzoli opravdu využíval, rozhodl
jsem se pro tablet, ten se hodí.

Co jsem vzal skrze mého obvyklého dodavatele SWS je alespoň bezdrátová
podložka, protože ji měli za nejlepší cenu (a taky proto, že jsem si
u nich bral ještě jiné zboží).

K telefonu jsem také vzal jeden náhradní zadní kryt bílé barvy (White
& Silver) pro Lumii, kdyby přece jen byly recenze pravdivé, nebo kdyby se
mi povedlo kryt poškrábat.

 


 

První dojmy z telefonu

  1. Je pravda, že dojem z plastu telefonu je jako kdybych držel v ruce svou
    náhradní Nokia Lumia 630, plast je na omak opravdu takový lagricový. Je to
    rozhodně něco jiného než u předchozí Lumie 1320. Zatím jsem však
    s telefonem příliš nezkoušel manipulovat, nebo kroutit krytem, zda vrže
    jak jsem četl v různých recenzích.
  2. Za co bych designery telefonu poslal klečet na hrách, jsou tlačítka na
    boku. Jsou výrazně menší než na Lumii 1320, jsou moc u sebe a navíc se mi
    zdá, že jsou posunuty trochu mimo střed trošku nahoru. Výsledkem je, že
    abych mohl stisknout tlačítko powerbutton musím se na telefon podívat,
    poslepu stále mačkám tlačítka hlasitosti.
  3. TIP pro snadný přechod z Windows 8.1 na Windows
    10:
     V průvodci prvním nastavením telefonu, jsem zkusil obnovu ze
    zálohy ze staré lumie 1320 včetně aplikací a díky tomu byl přechod
    z Windows Phone 8.1 na Windows 10 Mobile naprosto bezbolestný. Drtivá
    většina aplikací se mi doinstalovala sama zpět, až na ty co se mezitím
    zrušily. Po obnovení ze zálohy máte tedy v novém telefonu všechny
    používané aplikace, které jste používali ve starém telefonu s Windows
    8.1 a také všechna data, včetně zmeškaných hovorů, všech SMS zpráv a
    samozřejmě také kontakty a položky v kalendáři. Já používám
    synchronizaci telefonu s Microsoft Exchange, ale instalované aplikace a jejich
    konfigurace se tímto způsobem nepřenáší, takže toto je jediná možná
    volba jak docílit snadné automatické instalace všech aplikací v novém
    telefonu.
  4. První dojem z Windows 10 Mobile je v podstatě shodný jako s Windows
    8.1, jen jsou jinak udělané některé ovládací prvky, přibylo
    vyhledávání, něco se přestěhovalo a přibyly některé nové grafické
    prvky. Co mě trošku naštvalo je aktivace Quiet hours. Musel jsem hledat na
    Google, abych zjistil, že funkce byla přesunuta do Cortana Notebook (opravdu
    inteligentní umístění :/ ).

 

Aktualizace 11.5.2016

  1. V sobotu se mi poprvé samovolně restartoval telefon v aplikaci CG Transit.
  2. Zjistil jsem, že když promačkám dolní část krytu telefonu, tak
    někdy vrže.
  3. Dnes (11.5.) jsem upgradoval OS na verzi Build 10586.318 (May 10, 2016 — KB3156421). Nová verze
    Windows 10 řeší zejména opravu hromady chyb, nové funkce nejsou žádné.
    Důležitá informace – nehodlám používat Insider Preview Buildy.
    S telefonem potřebuji normálně pracovat.
  4. Na tlačítka na boku telefonu, jsem si zatím stále nezvykl. Naštvalo
    mne, když jsem si náhodou otevřel recenzi na Lumia 950 (non-XL) a zjistil,
    že tlačítka na boku má jako Lumia 1320, tedy regulace hlasitosti je
    samostatně mimo hlavní tlačítko pro Lock & Power Off. Mimochodem, to že
    jsou tlačítka posunuty se mi nezdá, opravdu jsou mimo střed telefonu
    posunuty o cca 1 cm nahoru.

 

Aktualizace 22.6.2016

Telefon používám 8 týdnů (od 2.5.2016), stále mohu říci, že jsem
s ním velmi spokojen 🙂

  1. Někdy kolem 23.5. se mi systém opět restartovat v kontaktech (když
    jsem přepínal ze seznamu volání na mnou zadávaná čísla).
  2. Jednou jsem zaznamenal potíže s aplikacemi Photos a Camera na výletě,
    kde jsem intenzivně fotil. Měl jsem chvílemi potíže s focením (aplikace
    byla zpomalená) a následně zatuhávala aplikace Photos pokud jsem si
    fotografie chtěl zobrazit. Pomohlo až ukončení aplikací ze seznamu
    běžících aplikací.
  3. Windows se mi aktualizovaly na build 10.0.10586.420.
  4. Baterie je oproti mé staré Lumii 1320 o něco slabší, cca o třetinu.
    Telefon nabíjím o víkendu po cca 1,5–2 dnech, v pracovních dnech obvykle
    vydrží také téměř dva dny, ale při špičkách mi někdy nevydrží ani
    4–6 hodin pokud potřebuji volat více. Taktéž pokud jsem na cestách,
    telefon vydrží tak tak 8h (při cestování jsem na internetu: Facebook,
    Novinky, E15, vybrané webové stránky a Swarm.).
  5. Co oceňuji nejvíce, je velmi kvalitní fotoaparát. Fo­tografie jsou
    níže v galerii. Velmi mne potěšila možnost fotit v sériích (držíte
    tlačítko spouště a mobil dělá snímky po sobě, dokud stíhá).
  6. Taktéž videa jsou velmi kvalitní, ale zatím jsem je v praxi nevyužil,
    resp. neocenil.
  7. S vyšší kvalitou fotek spolu s nahráváním fotek a videí do OneDrive
    jsem zjistil, že mi někdy nestačí ani 4GB FUP. Zrušil jsem proto upload pro
    videa (takové typické video má kolem 350 MB).
  8. Windows 10 také nově obsahují integrovaný záznamník telefonních
    hovorů, který jsem již s úspěchem několikrát použil. To je jedna
    z mála funkcí co mi občas chyběla.
  9. Windows 10 mají integrovaný Skype, který je součástí aplikace
    Messaging. Bohužel, tato integrace mi připadne taková nešťastná, protože
    na první pohled nevím jestli mi někdo píše SMS zprávy, nebo na Skype.
    Integrace být může, ale zprávy Skype by měly mít oddělenou ikonku na
    nabídce Start.
  10. Taktéž mě občas štve integrace Skype hovorů, v seznamu hovorů si
    musím číst zda se jedná o Skype call nebo normální hovor, pokud se
    nekouknu a hned intuitivně klepu na kontakt, občas se dočkám Skype hovoru,
    o což teda moc nestojím.

 

Fotografie

160622lumia950xl2 160622lumia950xl3 160622lumia950xl1

160622lumia950xl4 160622lumia950xl5 160622lumia950xl6

 
 

Aktualizace 27.11.2016

Telefon už používám půl roku a až na nějaké mouchy jsem s ním stále
spokojen. V komentářích k článku vyplynulo pár věcí, které jsem
nezmínil, takže je doplním teď.

  1. Nemám potřebu používat biometrickou autentizaci Windows Hello. Četl
    jsem si o tom, ale připadne mi hloupé přibližovat si telefon k oku, třeba
    v tramvaji.
  2. Bezpečnost: Telefon je připojen na firemní Exchange Server 2010, telefon
    má vynucené následující bezpečnostní politiky:

    1. Vyžadován PIN o délce 8 znaků. Platnost PINu jsou 4 měsíce.
    2. Po 5 chybných zadáních je telefon vymazán.
    3. Je vyžadováno šifrování dat v telefonu a paměťové kartě.
    4. Požadovat přihlášení po neaktivitě delší než 5 minut.
  3. Telefon mám synchronizován s Microsoft ID účtem a je zálohován. Díky
    tomu mám k dispozici všechny SMSky od roku 2014 (a taky seznam hovorů,
    apod.).
  4. Pro zamykací obrazovku používám obrázky ze služby Bing. Obrázky se
    mění každé dva dny a jsou velice hezké.
  5. Aktivoval jsem si noční režim (glance screen) mezi
    22:00 – 10:00.
  6. U čeho si nejsem jist a spíše jsem nespokojen, je jiné chování
    Windows 10 Mobile ohledně nastavení jasu displeje. Připadne mi, že občas
    telefon reaguje špatně na okolí a nastavuje jas slabší, než by se mi
    hodilo. Proto jsem nastavil jas ručně na maximální.
  7. Co mi chybělo a považuji za dost užitečnou funkci, je filtrace
    příchozích hovorů s pomocí aplikace TrueCaller. Windows 10 Mobile mají
    sice integrovaný filtr hovorů, ale ten funguje pasivně. Tedy až po nějaké
    zkušenosti s někým si ho přidáte do seznamu blokovaných čísel. To však
    dotyčnému nebrání v tom aby vám zavolal z jiného čísla. Navíc pokud
    máte příchozí hovor z neznámého čísla, netušíte kdo vám volá a jak
    moc urgentní je přijmout jej (jestli se třeba nejedná o ztrátu času).
    TrueCaller používá vlastní databázi čísel, kterou vytváří komunita
    uživatelů. Pokud vám tedy někdo volá, načtou se informace o čísle,
    z jaké země dotyčné číslo je (běžně nepřijímám hovory z Indie,
    nebo Japonska) a pokud je číslo známé, načte se vám
    i označení čísla. Jako krásný příklad je první obrázek v této
    aktualizaci (Otravné číslo), když jsem uviděl tuto popisku, ani jsem se
    neobtěžoval hovor přijmout 🙂
  8. V červnu jsem si k telefonu koupil hodinky Vector Luna SmartWatch. Mám je tedy propojené s aplikací
    Vector Watch.
  9. Pokud by to někoho zajímalo, přiložil jsem screenshot s úvodní
    obrazovkou mého telefonu. Pokusím se během několika dnů sepsat seznam
    aplikací a nějaký komentář k nim. (doplněno: Windows 10 Mobile: Jaké
    aplikace používám ve svém mobilním telefonu (2016.11))
  10. Na tlačítka telefonu jsem si před pár měsíci už konečně
    zvykl 🙂
  11. Zajímavé je, že zatím co u předchozí Lumie se mi občas (jednou za
    2–3 měsíce) stalo, že mi v kapse telefon zadal chybně PIN a obnovil do
    továrního nastavení, u nové Lumie 950 se mi to ještě nestalo …
    samozřejmě jsem rád 🙂
  12. Windows 10 Mobile se od června několikrát aktualizovaly. Co jsem ocenil
    nejvíce (a co si pamatuji a používám aktivně) je možnost probuzení
    telefonu poklepáním na obrazovku.

 

Screenshoty

161127win10mobile01 161127win10mobile02
 


 

Aktualizace 5.2.2017

Na základě odezvy čtenářů mého blogu (konkrétně Petra Pražáka), je
důležité zmínit fakt, že v současné době Windows 10 Mobile umí
šifrovat jen interní paměť telefonu. Neumí tedy šifrovat
paměťovou kartu.
Šifrování paměťové karty podporuje neoficiálně Windows 10 Mobile Insider Preview Build
15007
 z 12. led­na 2017.

Osobně to pro mě není takový problém, protože důvěrná data mám
především v emailech a jejich obsah mám v interním úložišti.

9 Responses to “Praktické zkušenosti s Microsoft Lumia 950 XL (aktualizováno)”


  • Dobry den.
    Diky za aktualizovane postrehy. Chybi mi pouze jedna vec…bezpecnost. Umi telefon sifrovat interni uloziste/kartu? Pouzivate sifrovani? Pokud ano, jaky je vliv na chod telefonu/vydrz baterie. A konecne, jak funguje scaner duhovky? Je to normalne pouzitelne, nebo to ve 4 z 5 pokudu selze?
    Diky moc za odpoved.

    • @egzoot: dobrý den, děkuji za dotaz. šifrování interního úložiště a paměťové karty je funkce OS a telefon ji samozřejmě umí. Šifrování používám prakticky od počátku, ani mne nenapadlo to zmínit (doplním), myslím si, že šifrování je otázka hw, protože nějaký vliv na telefon jsem nezpozoroval. scanner duhovky, tedy funkci Windows Hello nepoužívám, v tomto směru jsem konzervativní, používám na telefonu PIN o délce 6 znaků.

  • Dobrý den,

    od 22.6 již uplynulo spoustu času, jak to vypadá teď s Lumií, zvažuji totiž koupi a jako obvykle, z těch recenzí je to 50 na 50.

    Díky.

  • Dobrý den,
    pořídili jsme mamce její vysněný mobil 950 xl 🙂 Jen máme trochu obavu z prvního nastavení. Už jsem měli doma Lumii 820.
    Není mi moc jasné, jak jí obnovit např. sms, hovory, aplikace aj. To si sama 950 opravdu “ schroustá“ . Je potřeba původní telefon či nikoliv? Děkuji moc za ochotu a výborný report.
    Stále vlastníte tento telefon, nebo jste jej již vyměnil 🙂 ?

    • @Viky: Dobrý den, popisuju to hned ve třetím bodu na začátku článku, v odstavci První dojmy. Pokud vaše mamka zálohuje na staré Nokii, stačí se přihlásit na MS ID účet a telefon vám hned nabídne možnost načtení zálohy a aplikace do nového telefonu. Výhodou je i automatická instalace software. 😉

  • Dobrý den,
    dnes se mi z Lumia 950 XL ztratily všechny kontakty. Na outlook.com je vidím, restart mobilu nepomohl. Nemáte zkušenost ? děkuji

Comments are currently closed.

%d blogerům se to líbí: