Jak jsem poprvé ‚vařil‘ Maki Sushi (suši) aneb malý návod na výrobu Maki Sushi

Suši (označované jako sushi nebo zushi) je celkem známé japonské jídlo. Vyrábí se z rýže a jako náplň poslouží syrové nebo uzené ryby, nějaká ta kreveta nebo zelenina. Osobně mi toto jídlo velmi chutná a i když se dá koupit celkem levně (například v hypermarketu Tesco) asi rok jsem zvažoval, že si zkusím udělat vlastní sushi.

Co je sushi?

Suši je obecně jídlo z rýže, ochucené omáčkou sushinoko. I když se z této rýže dělají i jiná jídla jako například Onigiri (označované také jako Omosubi), nejvíce se tato směs používá pro výrobu sushi. Sushi je tvořena z válečků rýže které mají uprostřed nějakou náplň a jako obal jsou použity plátky mořské řasy nori. Tyto válečky se pak nakrájí
na kolečka o tloušťce 2–4 cm.

Sushi je několik druhů:

  • Nigiri sushi – sushi dělané rukama. Jedná se o váleček rýže na nějž je položena příloha v podobě krevety, kusu uzeného rejnoka nebo větší kus zeleniny. Přílohy mohou být k válečku
    rýže připevněny omotaným proužkem nori. Velmi často používaný druh sushi pro dekoraci.
  • Maki sushi – jakékoli sushi vyrobené válením s pomocí podložky makisu (sushi mat).
  • Futomaki – tlusté rolky obsahující většinou tři až pět náplní. Futomaki mají cca 5 cm průměr a tloušťku 2–3 cm. V prefektuře Kansai (Kinki) je zvykem futomaki jíst jako celé rolky.
  • Hosomaki – rolka obsahující zpravidla jednu náplň o průměru a tloušťce 2 cm.
  • Kappamaki – rolka hosomaki naplněná okurkou. Její název vychází z vodního skřítka Kappa.
  • Temaki – náplň suši je vložena do nori stočené do kornoutu. Temaki se jí jako jediné rukama.
  • Uramaki – uramaki pochází s USA a má obrácený styl. Rýže je venku a je posypaná kaviárem nebo praženými sezamovými semínky.
  • Inarizushi – kapsičky ze smaženého tofu naplněné sushi rýží.

 

[singlepic id=274 w=320 h=240 float=none] Vlevo maki sushi s okurkou, vpravo maki sushi s lososem a dole maki sushi s krabím masem. Zelený „bobek“ je křen wasabi a dole pod lososem je nakládaný zázvor.

 

Co je potřeba pro výrobu sushi?

[singlepic id=266 w=320 h=240 float=none]

Nezbytná výbava pro sushi:

  • podložka makisu (nazývá se také jako „sushi mat“),
  • rýže nišiki,
  • mořská řasa nori,
  • japonský rýžový ocet,
  • japonský křen wasabi,
  • nakládaný zázvor,
  • cukr,
  • sůl.

Jako náplň pro sushi můžete zvolit cokoli na co máte chuť:

  • salátová okurka,
  • mango nebo avokádo,
  • uzený losos nebo tuňák (případně i syrový),
  • krabí maso,
  • krevety,
  • kaviár, 🙂
  • míchaná vajíčka.

Další jiné složení náplně sushi se meze nekladou a záleží v podstatě na vaší fantazii.

 

Kde koupím suroviny pro sushi?

Počáteční suroviny pro výrobu sushi vás vyjdou přibližně na 600 až 1000 Kč. Počítejte však s tím, že některé suroviny vám vydrží třeba i na čtvrt roku, podle toho kolik sushi si budete vařit (třeba ocet, sojová omáčka, apod.). Pokud začínáte, budete také potřebovat tzv. podložku Makisu abyste mohli rolku suši vůbec vyrobit.

Všechny suroviny můžete koupit ve specializovaném oddělení vašeho oblíbeného hypermarketu – Hypernova (teď se jmenuje Albert), nebo v hypermarketu Tesco. Osobně mám lepší zkušenost v Brně s Tescem, kde byl větší výběr při nákupu (všechno bylo k dispozici v několika baleních a značkách).

 

Rýže jako základ

Základ suši je jeho rýže. Je potřeba zvolit ideálně krátkozrnnou kulatou rýži z japonska, která má potřebné vlastnosti. Rozhodně pro začátek nekupujte obyčejnou rýži pokud není označená jako vhodná pro výrobu sushi. Sushi rýže totiž musí mít lepivé vlastnosti přesně takové aby nevypadala rozvařeně (a vypadala spíš pak jako rýžová kaše)
a nebo naopak nebyla lepivá vůbec – takové rolky se vám začnou po nakrájení ihned rozpadat.

Postup pro vaření je jednoduchý. Do hrnce vložíte 1/2 kg rýže, kterou několikrát propláchnete vodou až vytéká pouze čistá voda. Poté hrnec napustíte vodou aby byla rýže s vodou v poměru přibližně 1:2 (tzn. dvojnásobek vody než je rýže). Voda se pro vaření nesolí. Vodu přiveďte k varu co nejdříve, pak ztlumte plamen, aby voda jen mírně bublala a nechte rýži vařit deset minut. Po deseti minutách hrnec s rýží odstavíme z plamene a necháme odstát přibližně dalších 10 minut. Po odstátí slijeme z hrnce rýži.

Dále pokračujeme výrobou omáčky Sushinoko.

 

Omáčka Sushinoko

Omáčku sushinoko vyrobíme smícháním této směsi:

  • 4 polévkové lžíce rýžového octa
  • 1,5 polévkové lžíce cukru (ideální je nerafinovaný nebo třtinový cukr)
  • 0,5 kávové lžičky soli

Směs můžete trochu zahřát aby se sůl s cukrem rozpustily v octu, případně přidat trochu vařící vody (1 polévkovou lžíci) pro snadnější smíchání.

Výslednou omáčku nalijeme do hotové rýže a důkladně promícháme. Tímto máme hotový základ sushi – sushi rýže.

Výroba sushi

Než začnete používat podložku makisu, doporučuji vám ji obalit nějakou potravinářskou fólí nebo vložit do mikrotenového sáčku. Snadněji se tak udržuje v čistotě a prodlužuje se její životnost.

Na podložku makisu položíme řasu nori.

[singlepic id=267 w=320 h=240 float=none]

Na řasu nori si nanesete rovnoměrnou vrstvu rýže o síle cca 1 cm. Cca 1/2 až 1/3 nori se nechá prázdná pro zabalení rolky.

[singlepic id=268 w=320 h=240 float=none]

Do prostřed rýže položíte náplň, v mém případě jsou plátky uzeného lososa.

[singlepic id=269 w=320 h=240 float=none]

Někde kolem pak natřete velmi tenkou vrstvu wasabi. S wasabi to nepřehánějte, zkuste jej třeba nejprve ochutnat. Je totiž opravdu velmi pálivý.

[singlepic id=270 w=320 h=240 float=none]

Po naplnění můžete začít opatrně rolovat rolku sushi za pomocí podložky makisu.

[singlepic id=271 w=320 h=240 float=none]

Po srolování a přilepení okraje nori za pomocí trochy octa (stačí namočit párkrát lžičku do octa a trochu jím volné místo nori potřít) máte hotovo. Rolku dejte do ledničky na 20 minut aby trochu ztuhla a lépe se krájela.

Po vychlazení rolku krájejte ostrým a čistým nožem. Nůž mezi krájením oplachujte vodou protože přilepené kousky rýže zbytečně trhají nori a sushi pak nevypadá tak pěkně.

[singlepic id=272 w=320 h=240 float=none]

Na tomto obrázku vidíte můj druhý pokus. Ten už je přece jen mnohem lepší. 🙂

[singlepic id=273 w=320 h=240 float=none]

 

Jak se suši jí

Sushi se jí jídelními hulkami. Podle chuti se namáčí do naředěného křene wasabi nebo do sojové omáčky (případně si smícháte podle chuti obojí). Mezi jednotlivými sousty se jí nakládaný zázvor, který by měl neutralizovat chuťové buňky.

Přeji dobrou chuť 🙂

 

Odkazy

michal zobec

Michal Zobec Senior IT Consultant, Project Manager ZOBEC Consulting

11 komentářů: „Jak jsem poprvé ‚vařil‘ Maki Sushi (suši) aneb malý návod na výrobu Maki Sushi

  • 16. 8. 2015 (09:49)
    Trvalý odkaz

    Díky za návod! Sushi se mi podařilo a bylo výborné!

  • 7. 10. 2012 (15:33)
    Trvalý odkaz

    @Radek
    Ahoj Rádku, psal jsem že je to mé první sushi …

    nerozumím tvé poznámce „Moc dlouhá řasa dělá silný a špatně kousatelný obal“, nori překrývala původní vrstvu tak sotva z poloviny, kousat se to dalo naprosto bez problémů 🙂

  • 28. 9. 2012 (20:27)
    Trvalý odkaz

    Nedá mi to a trochu zkritizuji.

    1. Nerovnoměrně silné rolky
    2. Moc silné rolky
    3. Vnitřek má tvořit pravidelný hranolek suroviny
    4. Moc dlouhá řasa dělá silný a špatně kousatelný obal

    Prostě typické první sushi :). Vytrvej a piluj to. Ještě tak 5x a bude to ok. Držim palce.

  • 17. 8. 2012 (16:28)
    Trvalý odkaz

    Děkuji moc za návod, zatím jsem se nesetkala s rýží na sushi, kde by byl návod česky a omáčku jsem v prvním svém sushi setu měla již připravenou, proto se mi velmi hodil tvůj návod na její výrobu. Akorát musím nacvičit balení 😀 😀

  • 10. 3. 2012 (15:34)
    Trvalý odkaz

    Nebyl bych si jistý těmi vajíčky a tu mezeru na to spojení konců nori stačí místo 5 Cm 1 ……ale když přehlídnu drobné hrubky není to nejhorší návod 😉

    • 18. 3. 2012 (17:05)
      Trvalý odkaz

      díky. jinak jedná se o obecný návod, už jen samotné recepty na vaření rýže a postup míchání octové omáčky do rýže se na mnoho webech lišil tak jsem se rozhodl si to napsat sám (blog mi slouží zároveň jako sbírka mých vlastních poznámek).

  • 18. 8. 2010 (01:31)
    Trvalý odkaz

    @Gabriela Kristynova-Perry: není zač 🙂 jj taky mi to chutná. já uvažuju o Onigiri které by mohlo být podobně chutné a přitom vydatnější 😉

  • 19. 5. 2010 (18:12)
    Trvalý odkaz

    Dekuji za velmi obsahuplny navod a komentare,velmy dobry clanek pro zacatecniky.
    Milujeme susi s mym manzele,je to vyborne doplneni jidelnicku.
    Gabi

Komentáře nejsou povoleny.