Skype: Jak být neviditelný pro vybranou skupinu kontaktů

Skype pro Windows desktop nabízí kromě základních stavů Online/Offline/Nepřítomný, také možnost být Neviditelný pro ostatní kontakty. Ty se o vás dovědí až v případě, že jim pošlete zprávu. Co když ale máte například dvacet kontaktů a potřebujete být neviditelní jen pro určitou skupinu z nich, například pro rodinu, nebo spolupracovníky?

microsoft-skype

S neviditelností je problém

Skype bohužel přímo nenabízí funkci, za pomoci níž byste si mohli zvolit, pro které kontakty nebo skupiny kontaktů budete viditelní a pro které naopak neviditelní. Naštěstí si lze vystačit i se současnými funkcemi, konkrétně s funkcí blokování. Ta funguje tak, že pokud si některý z kontaktů zablokujete, tak tento kontakt nebude nijak informován o tom, že jste si jej zablokovali a zároveň se mu nebude zobrazovat váš stav.

 

Chcete vědět víc informací o Skype? Možná se vám hodí článek Vše co jste chtěli vědět o Skype a báli se zeptat (aktualizováno), obsahuje odkazy na většinu článků o Skype na mém blogu.

 

Samotné blokování není nikterak složité. Jde ale o to, že blokovat/odblokovat ručně jeden kontakt za druhým je velmi zdlouhavé. My si proto tento proces zkusíme ulehčit.

V prvním kroku si vytvořte skupinu, do níž si zařadíte kontakty, které chcete blokovat. Jděte tedy do horního menu //Kontakty > Seznamy kontaktů// a klikněte na **Vytvořit novou kategorii**.

[singlepic id=378 weight=640 height=480 float=]

Novou kategorii si libovolně pojmenujte. Já jsem pro tento příklad vytvořil kategorii s názvem //blokované kontakty//. Nyní je potřeba zde přidat kontakty, které chcete blokovat. To uděláte tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na požadovaný kontakt a z kontextové nabídky zvolíte //Přidat do kategorie >// **blokované kontakty**. U vás se může její název lišit, podle toho, jak jste si ho zvolili v předchozím kroku.

[singlepic id=379 weight=640 height=480 float=]

Nyní přejděte do vytvořené kategorie, do níž jste si přidali kontakty, které chcete blokovat a stiskněte **Ctrl + A**. Tím dojde k hromadnému označení všech kontaktů v dané kategorii. Následně opět pravé tlačítko myši a volba **Blokovat tyto kontakty**.

[singlepic id=380 weight=640 height=480 float=]

Objeví se vám dialogové okno, které vám nabídne možnost blokované kontakty odebrat ze seznamu kontaktů nebo je nahlásit. Nic z toho ale nechcete, takže pouze klikněte na **Blokovat**. Tím dojde k hromadnému zablokování všech kontaktů, které jste si zde přidali. O kontakty nepřijdete a ani nebudou informovány o tom, že si je blokujete.

[singlepic id=381 weight=640 height=480 float=]

V tomto bodě by již bylo všechno jasné a mnoho z vás by mohlo napadnout, že stejným postupem zase kontakty odblokujete. Pokud jste to již zkoušeli, pak jste si jistě všimli jedné nepříjemnosti a to té, že zablokované kontakty nelze hromadně označit za pomoci Ctrl + A ani jiným způsobem. Zároveň se vám po odblokování každého jednotlivého kontaktu otevře jeho okno. Co tedy s tím?

Přejděte do //Kontakty > Rozšířené >// **Správa blokovaných kontaktů**.

[singlepic id=382 weight=640 height=480 float=]

Zde za pomoci přidržení levého tlačítka myši a tažení dolů po kontaktech, můžete hromadně označit všechny kontakty a následně kliknout na **Odblokovat uživatele**. Tím dojde k jejich hromadnému odblokování. Další variantou hromadného označování je stisk klávesy **Shift + šipka dolů/nahoru** podle toho z kterého konce začínáte označovat.

[singlepic id=383 weight=640 height=480 float=]

Závěr

Jak už bylo uvedeno, jelikož Skype sám o sobě nenabízí uživateli funkci, která mu umožní být neviditelný pouze pro vybrané uživatele nebo skupiny uživatelů, je toto řešení v současnosti pravděpodobně jedinou možností, jak něčeho takového dosáhnout.

2 Responses to “Skype: Jak být neviditelný pro vybranou skupinu kontaktů”


  • Dobrý den, děkuji moc za tento článek, prohledal jsem zoufale nastavení Skype skrz na skrz a nemohl jsme uvěřit, že tato funkce blokování jednotlivých kontaktů tam není! Přeci některým lidem nechci oznamovat že jsem zrovna u počítače, resp. se nechci připomínat a vyskakovat jim na liště, když zrovna třeba mám máslo na hlavě a dlouho odkládám jejich požadavek, tak se mi nehodí, že mě každé ráno vidí na liště a hned si vzpomenou a píšou jak to vypadá 🙂

    Jen nevím, zda to budu řešit blokováním. Jen jsem nechtěl, abych jim vyskakoval na liště, že jsem online, ale blokovat je nechci. Když potřebují, tak aby mi napsali. Hm, to je tedy oříšek 🙂

    • @Jirka: Nejsem si jist jestli vaším komentářem děkujete za článek, nebo máte nějaký problém? Můj článek vám nepomohl? Jak je psáno v článku, výsledným efektem je pak to, že daná skupina kontaktů nebude vědět zda jste, či nejste online. Psát vám dál může, vy jejich zprávy budete přijímat a můžete jim odpovědět.

Leave a Reply


%d blogerům se to líbí: